Βραβευμένα Εστιατόρια Χανιά- εστιατόριο αλμυβίτα

Βραβευμένα εστιατόρια στα Χανιά: Γιατί επιλέγουν Σφακιανή Πίτα;

Η σφακιανή πίτα αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των επισκεπτών, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται στο Νότιο κομμάτι της Κρήτης και συγκεκριμένα στα Σφακιά. Η δημοτικότητα της Σφακιανής πίτας είναι τόσο μεγάλη που σταδιακά όλο και περισσότερα βραβευμένα εστιατόρια στα Χανιά επιλέγουν την Σφακιανή πίτα ως προσθήκη στο μενού τους. Αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο ταβέρνες, αλλά ακόμη και πολυτελή εστιατόρια στα Χανιά, τα οποία συχνά ενστερνίζονται αυτή την συνταγή.

Βραβευμένα εστιατόρια στα Χανιά: Γιατί επιλέγουν Σφακιανή Πίτα;

Πολλά βραβευμένα εστιατόρια στα Χανιά παρότι πρεσβεύουν μια κουζίνα με υψηλή γαστρονομία, συχνά θέλουν να ταιριάξουν το μοντέρνο με το παραδοσιακό- το απλό με το περίπλοκο. Μπορεί λοιπόν όσοι επιλέξουν ένα πολυτελές εστιατόριο για δείπνο στα Χανιά να δουν την Σφακιανή Πίτα στον κατάλογο των εστιατορίων, και ενίοτε με κάποιες ευφάνταστες παραλλαγές. Σεβόμενοι την παράδοση και την κρητική γαστρονομία  θα σας προτείνουμε την καλύτερη συνταγή για παραδοσιακή Σφακιανή πίτα στο σπίτι.

Βραβευμένα Εστιατόρια στα Χανιά- Εστιατόριο Almyvita

Βραβευμένα Εστιατόρια Χανιά- Εστιατόριο Almyvita

Σφακιανή Πίτα- Συνταγή

Η σφακιανή πίτα έχει μυστικά που θέλουν υπομονή και πρακτική για να τα μάθετε και να τα εφαρμόσετε.

στο ζύμωμα

το ζυμάρι να είναι καλοζυμωμένο και να έχει μείνει μία ώρα να χαλαρώσουν οι δεσμοί της γλουτένης. Ένα ζυμάρι που έχει μόλις ζυμωθεί, είναι σαν ένα αχτένιστο κεφάλι, με μπλεγμένα μαλλιά. Αν προσπαθήσετε να του δώσετε σχήμα, θα αντιδρά στην αλλαγή.

στο τυρί 

το τυρί θα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένο, ειδικά αν βάλετε μαλακά τυριά: πυχτόγαλο ή γαλομυζήθρα, ξινομυζήθρα. Και ο ανθότυρος έχει υγρά. Όταν το τυρί έχει υγρά, θα τρυπήσει το φύλλο.

Περάστε τον ανθότυρο από σίτα, για να είναι ομοιογενής και να μην πετύχετε κομπαλάκια τυριού την ώρα που ανοίγετε την γεμισμένη μπάλα.

Το τυρί δεν πρέπει να είναι παγωμένο όταν ενωθεί με το ζυμάρι.

στην αναλογία

φτιάξτε μπαλάκια τυριού όσα και τα μπαλάκια της ζύμης. Με μισό κιλό αλεύρι συνήθως γίνονται 10 πίτες των 18 εκ. Όμως υπάρχουν μαστόρισσες που κάνουν και 15 πίτες, πολύ λεπτές.

στην αναμονή

το σημαντικότερο μυστικό για τον σεφ μας: όταν ετοιμάσετε τα γεμισμένα μπαλάκια ζύμης, πιέστε τα απαλά με το χέρι σας και αφήστε τα για μισή ώρα σε αλευρωμένη πετσέτα, πριν δοκιμάσετε να τα ανοίξετε σε λεπτή πίτα. Μην προσπαθήσετε αμέσως να τα ανοίξετε.

στον τρόπο ανοίγματος 

το άνοιγμα γίνεται με ήρεμες και σταθερές κινήσεις. Απλώνετε την πίτα με τον πλάστη με σκοπό να την πλατύνετε όσο το τηγάνι σας και το τυρί να απλωθεί ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη. Επιβάλλονται μετρημένες κινήσεις με σκοπό.

στο ψήσιμο

η πίτα ψήνεται σε μέτρια φωτιά, σε αντικολλητικό τηγάνι (περασμένο με λάδι σε χαρτοπετσέτα). Είναι πετυχημένη όταν φουσκώνει από τον ατμό που δημιουργεί το τυρί που ζεσταίνεται και το πάνω φύλλο σηκώνεται. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν γίνει τρύπες για να διαφύγει ο ατμός και τα φύλλα ξεχώρισαν γιατί το τυρί έχει απλωθεί ομοιόμορφα ανάμεσά τους.

Μέλι Κρήτης

Μέλι Κρήτης- Βασικό συστατικό σε βραβευμένα εστιατόρια και στην Σφακιανή Πίτα- http://www.ipernity.com/home/kurtsikHoney kurtsikCC BY-SA 3.0

Υλικά για την Σφακιανή Πίτα

Για 10 πίτες με ζυμαράκι των 80γρ η καθεμιά

500γρ αλεύρι

1 κούπα νερό χλιαρό (ίσως και λίγο παραπάνω)

3 κουταλιές σούπας λάδι

1 κουταλιά γλυκού αλάτι

500γρ φρέσκος ανθότυρος

Αλμυρίδα Αποκορώνου | Επ. οδος Καλυβών – Κεφαλάς | 73008

Για κρατήσεις: +30 2825033903

info@almyvita.gr | reservation@almyvita.gr

Ωράρειο λειτουργίας:

Δευτέρα – Πέμπτη 19:00 – 00:00

Παρασκευή – Κυριακή 13:00 – 00:00